Επεισοδιακή υπερφαγία: συμπτώματα και αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής

Επεισοδιακή υπερφαγία: συμπτώματα και αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της επεισοδιακής υπερφαγίας;

Η επεισοδιακή υπερφαγία, άλλοτε χαρακτηριζόμενη και ως συναισθηματική υπερφαγία, ανήκει στις διατροφικές διαταραχές μαζί με την βουλιμία και την ανορεξία. Χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, εμφανώς μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσαν να καταναλώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Συνοδεύεται από αίσθημα απώλειας ελέγχου και η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που ακολουθούν. Σε αντίθεση με την βουλιμία, το άτομο δεν επιδιώκει να  αποβάλει την τροφή που κατανάλωσε.

Είναι μια διαταραχή που αφορά και τα δύο φύλα και σχεδόν όλες τις ηλικίες. Κατά το υπερφαγικό επεισόδιο, τα άτομα καταναλώνουν τις χαρακτηριζόμενες ως «απαγορευμένες τροφές» που ποικίλουν από άτομο σε άτομο αλλά γενικά αφορούν τροφές λιπαρές, θερμιδογόνες και συχνά έτοιμες. Μετά το υπερφαγικό επεισόδιο, το άτομο σχεδόν πάντα αισθάνεται αηδία.

Το υπερφαγικό επεισόδιο αποτελεί το κύριο σύμπτωμα αυτής της διατροφικής διαταραχής που επηρεάζει την ψυχική κατάσταση του ατόμου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά, την συμπτωματολογία και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της χρόνιας διατροφικής διαταραχής.

Επεισοδιακή Υπερφαγία: Συμπτώματα


Τα συμπτώματα της επεισοδιακής υπερφαγίας είναι ποικίλα και πολύπλοκα. Κατά τη διάρκεια ενός υπερφαγικού επεισοδίου, το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής χωρίς να αισθάνεται φυσική πείνα. Αυτή η συμπεριφορά συνδέεται συχνά με άλλες διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Το υπερφαγικό επεισόδιο είναι συχνά συνοδευόμενο από αίσθημα ενοχής και ντροπής λόγω της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας τροφής. Ενώ το άτομο γνωρίζει ότι η κατανάλωση είναι υπερβολική, αδυνατεί να σταματήσει. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, ο έλεγχος της κατανάλωσης χάνεται, και η σχέση με την τροφή αποσταθεροποιείται.

Αναγνώριση των συμπτωμάτων

 

  • Κατανάλωση Μεγάλων Ποσοτήτων Τροφής: Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν επεισοδιακή υπερφαγία καταναλώνουν συχνά πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Απουσία Φυσιολογικής Πείνας: Συχνά δεν αισθάνονται φυσιολογική πείνα πριν από ένα επεισόδιο υπερφαγίας.
  • Συναισθηματικά Επεισόδια: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής συνήθως συνδέεται με συναισθηματικά επεισόδια, όπως άγχος, κατάθλιψη.
  • Αίσθημα Απώλειας Ελέγχου: Οι άνθρωποι με επεισοδιακή υπερφαγία αισθάνονται συχνά ότι χάνουν τον έλεγχο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπερφαγίας.

Αντιμετώπιση της Επεισοδιακής Υπερφαγίας

 

Η αντιμετώπιση της επεισοδιακής υπερφαγίας απαιτεί πολυδιάστατη προσέγγιση. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα κεντρικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την επεξεργασία των συναισθημάτων και των στρατηγικών διαχείρισης του στρες, της θλίψης και άλλων συναισθημάτων που οδηγούν σε κατανάλωση υπερβολικού φαγητού.
Η συνεργασία με έναν ειδικό διατροφής είναι επίσης απαραίτητη. Ο κλινικός διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών και να παρέχει υποστήριξη για την επίτευξη ισορροπίας στη διατροφή.
Επιπρόσθετα έχει φανεί ότι η υποστήριξη από το κοινωνικό δίκτυο του ατόμου που προβαίνει στα υπερφαγικά επεισόδια, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα διαχείρισης.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της επεισοδιακής υπερφαγίας απαιτεί δέσμευση στη θεραπεία. Με την κατάλληλη υποστήριξη, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της σχέσης τους με την τροφή και να επιτύχουν έναν υγιή τρόπο ζωής.
Αν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα στην καθημερινότητά σας, μην διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη από επαγγελματία ψυχολόγο. Στο εξειδικευμένο κέντρο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής My Counselling, επεξεργαζόμαστε ζητήματα που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές τόσο στις ατομικές δια ζώσης όσο και στις online συνεδρίες.

Δείτε περισσότερα άρθρα

Κύλιση στην κορυφή